systeem

Werk systematisch

  • Bijvoorbeeld eerst de bovenkaak buiten en binnenkant
  • Vervolgens onder binnen en buiten.
  • Dan de achterzijde van de laatste kies en kauwvlakken.

beweging handtandenborstel

De beweging

  • Maak kleine bewegingen.
  • Met weinig kracht.
  • Langs de tandvleesrand.
  • En liefst cirkelvormig

 

achterste kies

De achterste kies

  • Open zo wijd mogelijk.
  • Poets het achterste vlak van de laastse kies en de aangrenzende vlakken van de plek waar een tand is getrokken.

 

Manueel poetsen

Wanneer tandplaque onverstoord op de tanden blijft groeien, ontstaat caries en/of tandvleesproblematiek. Door regelmatig te poetsen verwijdert u de tandplaque. Zo krijgt het niet de kans om een schadelijk effect op de tanden en het tandvlees uit te oefenen. Best is om drie maal daags op systematische wijze de tanden te poetsen. Wanneer dit niet haalbaar is, kan het volstaan om op die dagen 2 maal te poetsen.

 

Hoe gaan we te werk ?

 

We gebruiken een zachte tandenborstel met fluoride tandpasta. Breng een beetje tandpasta aan op de borstel. Teveel tandpasta veroorzaakt veel schuim in de mond waardoor u de tanden moeilijk kunt zien. Poets systematisch en volg een vast traject dat u hiernaast afgebeeld ziet. Zo bent u er zeker van dat u nergens een plekje overslaat. Kijk in de spiegel zodat u goed kunt zien wat u doet.

 

Beweeg de tandenborstel net langs de tandvleesrand onder een hoek van 45 graden. Zo wordt de plaque langs de tandvleesrand best verwijderd. Maak kleine cirkelvormige bewegingen met weinig kracht. We rekenen minstens 3 minuten voor een goede poetsbeurt.

 

Voor de binnenste tandvlakken houdt u de mond wijd open en probeert u de bewegingen in de spiegel te volgen. Op de plekken waar u dit niet kunt zien, bijv. aan de achterzijde van de snijtanden werkt u op het gevoel. Als u de borstel goed beweegt voelt u hem net langs de tandvleesrand gaan.

 

voor de achterkant van de snijtanden houden we de borstel niet horizontaal maar verticaal. We maken kleine poetsbewegingen zonder veel kracht uit te oefenen.

 

Voor de buitenste vlakken houdt u de mond een beetje gesloten. Hierdoor ontspannen de wangen waardoor er meer ruimte is voor de borstel.

 

P oets de achterste vlakken van de laastse kies door de mond heel wijd te openen. U kunt van daaruit in één beweging de borstel kantelen en de kauwvlakken poetsen tot u bij de laatste kies komt aan de andere zijde of een plek waar een tand ontbreekt.

 

Wanneer u start met poetsen kan het tandvlees bloeden. Haak vooral niet af. Het bloeden is een teken dat uw tandvlees ontstoken is. Door goed te poetsen zal het genezen. Het bloeden zal binnen 14 dagen stoppen.

 

Beweeg over de afbeelding en klik op de play knop om de video te starten.

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player