De lustechniek
- Neem 20 cm floss en knoop de eindjes samen.
- Hou de draad met beide handen vast.
- Test welke lusgrootte voor u het makkelijkst werkt.
Het manipuleren
- Gebruik duimen en wijsvingers om te flossen
- Neem telkens een schoon stukje draad voor de volgende tand.
Inbrengen
- Maak een schuivende beweging en trek de draad omlaag.
De juiste diepte
- Schuif de draad even onder de tandvleesrand
De floss beweging
- Ga al zagend omhoog maar blijf tussen de tanden
- Doe het zelfde voor het tandvlak er naast.
- Begin hierna aan de volgende tand
Het gebruik van tandzijde
Bijna de helft van de tandplaque zit tussen de tanden. Ondanks het gebruik van de tandenborstel zal de plaque daar toch blijven zitten omdat de haren van de borstel er niet bij kunnen. De plaque kan daar dan caries en tandvlees problemen veroorzaken.
De oplossing is het verwijderen van de plaque tussen de tanden. Dit kan bijvoorbeeld met tandzijde, ook wel flossdraad genoemd. Dental tape is een breder type tandzijde. Voor een goede mondhygiene volstaat het om eenmaal daags te flossen.
Uw tandarts zal op uw mondhygiene paspoort aangeven op welke plekken u de flossdraad best kunt gebruiken
Een methode die het gebruik van flossdraad een stuk eenvoudiger maakt is de lustechniek. Knoop beide uiteinden van een stukje floss aan elkaar zodat er een lus ontstaat die wat kleiner is dan een CD. Het gebruiksgemak hangt sterk af van de grootte van de lus. De juiste grootte wisselt van persoon tot persoon. Probeer verschillende maten en ontdek welke omtrek voor u best werkt.
Hou de lus met beide handen beet en pak een stukje draad tussen duim(en) en wijsvinger(s). Hiermee flosst u tussen de tanden
Het inbrengen. Breng de draad met een schuivende beweging tussen de tanden.
Schuif de flossdraad langs een van de tanden zo diep mogelijk onder het tandvlees.
Kom met een zagende beweging omhoog maar trek de draad niet tussen de tanden vandaan. Herhaal dit aan het aangrenzende tandvlak van de buurtand. Trek daarna de draad tussen de tanden vandaan.
Verschuif de lus zodat u weer een schoon stukje van de draad heeft voor de volgende plek. Op die mannier voorkomt u het verplaatsen van bacterien van de ene naar de andere plek.
Wanneer u start met flossen kan het tandvlees bloeden. Dit is normaal en is een teken dat het tandvlees ontstoken is. Wanneer u blijft flossen zal het tandvlees binnen twee weken genezen en dus niet meer bloeden.
Het hanteren van de juiste techniek is in het begin best lastig. Maar hou vooral vol: het flossen is immers erg goed voor de conditie van uw tandvlees. Oefening baart kunst..