plaque

Tandplaque

  • dun laagje bacterien
  • door ontoereikende mondhygiene
  • vormt gaatjes
  • leidt tot tandvleesziekte

 

gingivitis

Bloedend tandvlees

  • ontstaat als plaque lang blijftzitten
  • de tandenborstel kleurt roze na het poetsen

 

 

Tandvleesproblemen: wat zijn dat ?

Deze ziekte veroorzaakt geen pijn zoals tandpijn. U merkt het zelf niet zo snel op. Daarom gaat er vaak tijd verloren alvorens ingegrepen wordt. Intussen kan er schade ontstaan aan het bot en het tandvlees. Door een gezamenlijke aanpak van de tandarts en de patient kan dit proces gestopt worden.

Hoe start het?

Het begint doordat er tandplaque langs de rand van het tandvlees blijft zitten. Daarin zitten bacterien die het tandvlees ziek maken. Een eerste symptoom is het makkelijk bloeden van het tandvlees tijdens het poetsen of tijdens het eten.

Bloedend tandvlees

Door de tandarts wordt dit gingivitis genoemd het is eerste teken van de ziekte. Het tandvlees is rood en bloedt gemakkelijk, soms zelfs spontaan.

De behandeling

Hierin speelt u een grote rol. Het bloeden van het tandvlees zal stoppen als de plaque langs de tandvleesrand wordt weggepoetst. De juiste aanpak staat op de volgende pagina's van deze website.

Tandsteen

Als de plaque langs het tandvlees blijft zitten kan deze verkalken en dan spreken we van tandsteen. Hierdoor blijft de schadelijke plaque makkelijker hangen.De tandarts kan dit weghalen.

 

 

 

aantastingverdereaantastingAls u er mee blijft lopen

Na een tijd breidt de schade zich uit. Niet alleen het tandvlees is aangetast, maar ook het bot rond de tanden.

Dit noemen we parodontitis. De ruimte onder het tandvlees (tandvleeszakje) wordt dieper. Hier gaan dan bacterien leven die het bot verder aantasten. De botafbraak neemt toe met de tijd. Op een zeker moment gaat er zoveel bot verloren dat de tanden loskomen of zelfs uitvallen.

uitval

 

De behandeling

Ook in de behandeling van parodontitis speelt u de hooftrol. De tandarts verwijdert slechts eenmalig de plaque en het tandsteen van de tanden ook onder het tandvlees. Als u vervolgens regelmatig de tandplaque verwijdert dan komt de ziekte tot stilstand en kan het tandvlees goed genezen. Het hanteren van de juiste technieken hebben daar een grote invloed op en leveren een bewezen winst op voor uw tanden en tandvlees. Zodat uw tanden uw leven lang mee kunnen en dat u geen dure ingrepen nodig heeft om dat er een tand uitvalt.

 

 

Bekijk de animatie om het hele proces te zien gebeuren.

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player