systeem

Werk systematisch

  • Bijvoorbeeld eerst de buiten- en binnenkant van de bovenkaak
  • Vervolgens onder binnen en buiten.
  • Dan de achterzijde van de laatste kies en kauwvlakken.

buitenste tandvlakken

2 seconde regel

  • Hou de borstel per tandvlak twee seconde terplaatse.

 

 

grip

De pengreep

  • Voor het onderfront.
  • Rol de borstel langs de ondersnijtanden

 

 

 

Elektrisch poetsen

Wanneer tandplaque onverstoord op de tanden blijft groeien, ontstaat caries en/of tandvleesproblematiek. Door regelmatig te poetsen verwijdert u de tandplaque. Zo krijgt het niet de kans om een schadelijk effect op de tanden en het tandvlees uit te oefenen. Best is om drie maal daags op systematische wijze de tanden te poetsen. Wanneer dit niet haalbaar is, kan het volstaan om op die dagen 2 maal te poetsen.

 

Hoe gaan we te werk ?

 

We gebruiken een elektrische tandenborstel met timer en fluoride tandpasta. Breng een beetje tandpasta aan op de borstel. Teveel tandpasta veroorzaakt veel schuim in de mond waardoor u de tanden moeilijk kunt zien. Poets systematisch en volg een vast traject dat u hiernaast afgebeeld ziet. Zo bent u er zeker van dat u nergens een plekje overslaat. Kijk in de spiegel zodat u goed kunt zien wat u doet.

 

Houd de tandenborstel net tegen de tandvleesrand onder een hoek van 70 graden. Zo wordt de plaque best verwijderd. Houd de borstel 2 seconden op elk vlak en ga van tandvlak naar tandvlak. Tip: U kunt 2 sec. timen door in gedachte telkens 21 22 te zeggen. Een goede poetsbeurt duurt minstens 2 minuten. De timer van uw borstel houd dit bij.

 

Voor de binnenste tandvlakken houdt u de mond wijd open en probeert u de borstel in de spiegel te volgen. Op de plekken waar u hem niet kunt zien bijvoorbeeld aan de achterzijde van de snijtanden werkt u op het gevoel. Als u de borstel goed plaatst voelt u hem net langs de tandvleesrand.

 

Voor de buitenste vlakken houdt u de mond een beetje gesloten. Hierdoor ontspannen de wangen waardoor er meer ruimte is voor de borstel.

 

Bij de kleine snijtanden in de onderkaak poetsen we twee tanden tegelijk en verplaatsen de borstel na 2 seconden telkens maar een tand. We houden de tandenborstel op deze plaats als een pen vast. Op die manier is het gemakkelijk om hem als het ware langs de ondersnijtanden te rollen

 

De laatste kies. Poets de achterste vlakken van de laatse kies door de mond heel wijd te openen en de tandenborstel er achter te plaatsen. U kunt van daaruit in een beweging de borstel kantelen en de kauwvlakken poetsen tot u bij de laatste kies komt aan de andere kant of een plek waar een tand ontbreekt.

 

Wanneer u start met poetsen kan het tandvlees bloeden. Haak vooral niet af. Het bloeden is een teken dat uw tandvlees ontstoken is. Door goed te poetsen zal het genezen. Het bloeden zal binnen 14 dagen stoppen.

 

Beweeg over de afbeelding en klik op de play knop om de video te starten.

 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player